TERINGIN MAKAN PULUT KUNING DGN RENDANG DAGING..

SEMANGAT PULUT KUNING
  • Pulut1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
  • 2 keping asam keping
  • 3 s/b kunyit serbuk [bancuh dan tapiskan ]
  • air secukupnya untuk merendam pulut.
  • 1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat] 
  • garam secukup rasa
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping (pulut akan nmpk berkilat) dan larutan kunyit selama beberapa jam untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dididihkan airnya.
5. Kukuskan sehingga naik wap.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dengan garam.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi [20-25 minit].
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk)..
12. Hidangkan pulut dengan rendang daging...pilihan saya kali ni. 
 
RENDANG DAGING BEREMPAH
Bahan-bahannya
1 kilo daging, dipotong ikut suka
1 liter santan
½ cawan kerisik
2 keping asam keping
2 helai daun limau purut
1 ketul gula melaka (sederhana besar)
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka

Bahan untuk dikisar

20 batang cili kering
500 gram bawang kecil
6 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
2 sudu serbuk kunyit
1 inci lengkuas

**1 helai daun kunyit dihiris, ditabur setelah kuah hampir pekat. 

Cara-caranya

1. Tumis bahan yang telah dikisar, kerisik dan masukkan dalam kuali bersama daging.
2. Masak sebentar sehingga kering airnya sedikit, kemudian masukkan santan, gula melaka, daun limau purut, asam keping, garam dan serbuk perasa.
3. Masak lagi sehingga ia kering. Angkat dan hidangkan...sedapnya tak terkata, masak sendiri baru puashati hehe...kadang2 tak cukup coz anak2 ni suka makan berulang2..
 

Post a Comment

0 Comments